با توجه به امکانات فوق العادهای که از لحاظ تحصیلی،کشور ترکیه برای دانشجویان خود فراهم کرده است؛ در سالهای اخیر جمعیت دانشجویان بینالمللی بسیار در ترکیه افزایش پیدا کرده است. به طوری که در سال ۲۰۱۹ حدود ۶۵ هزار دانشجوی خارجی برای تحصیل در ترکیه اقدام کردند. دانشگاههای ترکیه همانند ایران به دو دسته دانشگاههای دولتی و دانشگاه خصوصی تقسیم میشوند. البته گفتنی است که به تازگی موسساتی به صورت نیمه خصوصی نیز در این کشور دایر شدند و خدماتی را ارائه میدهند.
یکی از مواردی که سبب بالا رفتن انگیزه متقاضیان برای تحصیل در ترکیه میشود، شهریه نسبتا ارزان در مقابل کیفیت آموزشی بسیار بالای آن میباشد. با توجه به آن که انجام شرایط لازم برای دریافت بورسیههای تحصیلی ترکیه میتواند هزینه تحصیل و زندگی در ترکیه را به نسبت قابل توجه کاهش دهد. در این مقاله قصد داریم در رابطه با دانشگاههای دولتی و خصوصی ترکیه صحبت کنیم و لیستی از آن ارائه دهیم.
بررسی دانشگاههای ترکیه
دانشگاههای دولتی ترکیه
بخش بسیاری از بودجه دانشگاههای دولتی ترکیه را با بودجه دولت ترکیه تامین میکنند. بنابراین هزینه شهریه این دانشگاهها کمتر است. در این دانشگاهها مباحث به زبان ترکی، انگلیسی، آلمانی و فرانسوی تدریس میشود. اگر در طرحهای بینالمللی شرکت کنید؛ با گذراندن یک ترم در دانشگاههای ترکیه میتوانید به دانشگاههای اروپایی و آمریکایی منتقل شوید. برای آن که امتیاز قبولی را در دانشگاه دولتی ترکیه کسب کنید؛ باید آزمون ورودی دهید. با توجه به مقطع تحصیلی و نوع رشته آزمون ورودی شما متفاوت میشود. در صورت کسب امتیاز مورد نظر تحصیل شما در دانشگاههای دولتی تقریبا رایگان میشود و تنها هزینه ثبت نام از شما دریافت میشود. برای کسب نتیجه دلخواه در آزمون ورودی میتوانید در کلاس یوس شرکت کنید. گفتنی است که تعداد دانشگاههای دولتی ترکیه از دانشگاههای خصوصی بسیار بیشتر است.
لیست دانشگاههای دولتی ترکیه
- استانبول
- آنکارا
- دانشگاه فنی خاورمیانه
- قاضی
- دوکوز ایلول
- آتاتورک
- اژه
- کارادنیز
- حاجت تپه
- چوکوروا
- جراح پاشا
- جمهوریت
- آکدنیز
- مرمره
- کاتب چلبی
دانشگاههای خصوصی ترکیه
این دانشگاهها به صورت غیرانتفاعی و هیئت امنایی اداره میشوند و تحصیل در آنها بدون برگزاری آزمون و همراه با شهریه میباشد. هزینه تحصیل در دانشگاههای خصوصی ترکیه به طور متوسط سالانه بین ۶۰۰ تا ۱۰۰۰ دلار تخمین زده میشود. البته لازم به ذکر است رشتههایی مانند علوم پزشکی شهریهای حدود ۲۵ هزار دلار نیز دارا میباشد. بنابراین دانشجویان برای ورود به دانشگاههای دولتی ترکیه در رقابت و تلاش شدید هستند. اما برخلاف هزینه بالای دانشگاههای خصوصی این دانشگاهها شرایط تحصیلی بسیار عالی را برای دانشجویان فراهم میکنند و از این رو فرصت بسیار خوبی برای تحصیل دانشجویان خارجی میباشد.
لیست دانشگاههای خصوصی ترکیه
- سابانجی
- کوچ
- شهیر استانبول
- آیدین استانبول
- باهچه شهیر
- مال تپه
- دوقوش
- مرمر
- اقتصاد ازمیر
- اوکان
بررسی مزایا و معایب دانشگاههای ترکیه
مزایای دانشگاههای ترکیه
- نزدیک بودن فرهنگ ترکیه به ایران
- هزینههای پایین زندگی در ترکیه
- داشتن سیستم آموزشی بسیار عالی و با کیفیت
- دسترسی آسان به آموزشهای عالی
- معتبر بودن مدارک دانشگاهی در جهان
- داشتن شرایط لازم برای دریافت بورسیه تحصیلی
- دارا بودن فرصتهای شغلی بسیار خوب پس از اتمام تحصیل
- دادن مبلغی جهت کمک هزینه به دانشجویان
- در نظر گرفتن خوابگاههای دانشجویی بسیار تکمیل
- تنوع در دانشگاه و رشتههای تحصیلی
معایب دانشگاههای ترکیه
- محدودیت در تعداد خوابگاههای دانشجویی به دلیل کمبود بودجه و تعداد بالای دانشجویان
- کار دانشجویی محدود
- برخی موسسات آموزشی ترکیه فاقد اعتبار هستند
- وجود ترافیک بالا در برخی شهرهای ترکیه
- یادگیری حتمی زبان ترکی که ممکن است برای بسیاری از افراد سخت باشد
- برخی از خوابگاههای دانشجوی ترکیه وضعیت نامناسبی دارند.
تفاوت دانشگاههای دولتی با دانشگاههای خصوصی ترکیه
- همانند دانشگاههای ایران، دانشگاههای دولتی و خصوصی ترکیه نیز با یکدیگر تفاوتهایی دارند. قبولی در دانشگاههای دولتی ترکیه شرایط سختگیرانهتری را دارد و قوانین جدیدی به طور سالانه برای آن وضع میشود. یکی از تفاوتهای فاحش میان این دو دانشگاه، وجود آزمون ورودی برای پذیرش در دانشگاههای دولتی میباشد.
- لازم است بدانید که هر دانشگاه آزمون ورودی مخصوص به خود را دارد و دانشجویان باید امتیاز لازم آن دانشگاه را کسب کنند. برای پذیرش در دانشگاههای دولتی باید مدرک زبان انگلیسی آیلتس با حداقل نمره ۶ ارائه شود، اما دانشگاههای خصوصی اجباری برای ارائه مدرک تومر و آشنایی با زبان ترکی ندارند.
- شهریه دانشگاههای دولتی بسیار ناچیز بوده و در حد هزینه ثبت نام میباشد اما دانشگاههای خصوصی دارای شهریه بسیار بالایی هستند که با توجه به رشته مورد نظر متفاوت میشود. البته دانشگاههای خصوصی برای دانشجویان واجد شرایط کمک هزینههای ۲۰ تا ۱۰۰ درصدی را در نظر میگیرد. دانشگاههای خصوصی دارای امکانات ویژهای مانند تجهیزات آموزشی و آزمایشگاههای مجهز میباشند که روند آموزش را سریعتر و آسانتر میکند.
سخن پایانی
در این مقاله در رابطه با دانشگاههای دولتی و خصوصی ترکیه صحبت کردیم و لیستی از هر کدام از دانشگاههای ترکیه بیان کردیم. در مقالات قبلی به طور کامل در رابطه با هر یک از دانشگاههای ترکیه صحبت شد. همانطور که گفته شد کشور ترکیه از لحاظ تحصیلی شرایط بسیار خوبی را برای دانشجویان فراهم میکند و به طور سالانه دانشجویان زیادی با هدف تحصیل در ترکیه به این کشور مهاجرت میکنند. اگر شما هم قصد مهاجرت به ترکیه برای ادامه تحصیل را دارید؛ میتوانید با کارشناسان ما در ارتباط باشید.