ترکیه یک کشور توریستی در خاورمیانه است. همسایگی ترکیه و نزدیکی آن با کشورهای اروپایی از طریق دریای مدیترانه سبب ایجاد ادغامی از فرهنگ آسیایی و اروپایی در ترکیه شده است. از طرفی، ارتباط ترکیه با کشورهای اروپایی روی دانشگاههای این کشور نیز تاثیرگذار بوده است. این همبستگی باعث ارتقاع سطح کیفی دانشگاههای ترکیه و شباهت این دانشگاهها با دانشگاههای اروپایی از نظر استانداردهای جهانی شده است. به سبب این امر تعداد زیادی از دانشگاههای ترکیه دارای رتبههای برتر جهانی بوده و از دانشگاههای بین المللی مطرح در سطح جهانی محسوب میشوند. از طرفی دیگر، افرادی که به تحصیل در ترکیه مشغول میشوند، ممکن است با مشکلات مالی مواجه شده و نیاز به اشتغال داشتن به کار و کسب درآمد داشته باشند. در این مقاله به توضیح شرایط کار حین تحصیل در ترکیه خواهیم پرداخت.
کار حین تحصیل در ترکیه
اگر چه هزینههای زندگی و تحصیل در ترکیه ممکن است از دانشگاههای اروپایی مقرون به صرفه تر باشد، اما ممکن است مخارج و هزینههای اقامت و تحصیل در ترکیه برای برخی افراد حتی با وجود داشتن کفالت و اسپانسر مالی بالا باشد. داشتن فرصتهای کاری همچنین با دانشجویان کمک میکند که با جامعه اجتماعی ارتباطی مفید و سودمند برقرار کرده، به تقویت مهارتهای اجتماعی بپردازند. به علاوه اشتغال داشتن به شغل مربوط به تحصیل به افراد کمک مینماید که دانش و مهارت عملی خود را در رابطه با رشته مرتبط خود افزایش دهند. کار حین تحصیل برای دانشجویان خارجی از محدودیتهایی برخوردار است که در این مقاله با این موضوعات و قوانین خواهیم پرداخت.
هزینههای اقامت و تحصیل در ترکیه
به غیر از هزینههای تحصیلی، شهریه، خرید کتاب و بیمه دانشجویی، دانشجویان باید هزینههای دیگری را برای خورد و خوراک و هزینه استفاده از وسایل نقلیه نیز در بودجه خود در نظر بگیرند. هزینههای روزمره دانشجویان در ترکیه ماهیانه بین 350 تا 500 دلار است. 100 تا 150 دلار هزینه خرید کتاب و هزینههای اداری دیگر در دانشگاه است.
شرایط کار حین تحصیل در ترکیه
در چندین سال قبل بر طبق قوانین ترکیه هیچ گونه مجوز کاری به دانشجویان بین المللی داده نمیشد، اگر چه در سالهای اخیر امکان مشغول به کار شدن دانشجویان بین المللی نیز در صورت اخذ مجوز کار ایجاد شده است. کار حین تحصیل برای دانشجویان بین المللی از محدودیتهایی برخوردار است. برای دانشجویان دوره کارشناسی این محدودیتها بیشتر است. با این وجود دانشجویان دوره کارشناسی پس از اتمام سال اول دانشگاه با ارائه مدارک خود به اداره مهاجرت ترکیه میتوانند مجوز کار حین تحصیل را بگیرند. این مدارک عبارتند از:
- کپی فرم درخواست کار
- کپی پاسپورت
- ریزنمرات
- کپی ویزای تحصیلی
اداره مهاجرت بعد از بررسی مدارک، مجوز کار را به دانشجو ارائه میدهد. این دانشجویان در در هفته حدود 35 تا 50 ساعت اجازه کار دارند. کار حین تحصیل آنها بیشتر میتواند محدود به انجام فعالیتها در داخل دانشگاه باشند. این فعالیتها عبارتند از کار در کافه، کتابخانه، قسمتهای اداری دانشگاه میباشد. دستمزد این افراد ساعتی 38 لیر است.
دانشجویانی که ویزای تحصیلی و اقامت خود در ترکیه را تمدید نکرده باشند، در صورت مشغول به کار شدن بدون مجوز کار ممکن است مجوز تحصیلی آنها استرداد شده و حتی باعث اخراج آنها از ترکیه خواهد شد. بنابراین، در هنگام گرفتن مجوز کار در ترکیه حین تحصیل، مجوز اقامت شما در ترکیه همچنان باید اعتبار داشته باشد.
دانشجویانی که در مقطع کارشناسی ارشد و دکترا مشغول به تحصیلی هستند، برای کار در ترکیه از آزادی بیشتری برخوردار هستند. این دانشجویان میتوانند بدون محدودیت و بدون داشتن مهارت و سابقه کاری در دانشگاه محل تحصیل خود مشغول به کار شوند.
مشاغل مناسب کار دانشجویی در ترکیه
فارغ التحصیلان و دانشجویان بین المللی که دانشگاه خود را به اتمام رسانده و فارغ التحصیل شده اند، میتوانند به صورت آزادانه با گرفتن مجوز کار در ترکیه مشغول به کار شوند. اما به طور کلی یافتن کار خارج از دانشگاه در ترکیه فرایند سختی است. کار یافتن در ترکیه به داشتن مهارتهایی از جمله دانستن زبان ترکی نیاز دارد. از این رو کارفرمایان ممکن است که شهروندان خود را در اولویت استخدام قرار دهد. با این وجود دانشجویان با توجه به مهارتها، تواناییها، و سوابق کاری خود میتوانند اقدام به کاریابی در ترکیه نمایند.
یکی از شغلهای پرکاربرد در ترکیه آموزش زبان انگلیسی است. به دلیل نداشتن مهارت کافی مردم ترکیه به زبان انگلیسی، این شغل در زمره پرکاربردترین شغلهای ترکیه قرار دارد که تسلط بر آن میتواند در ترکیه و در میان دانشجویان پر درآمد باشد. البته مدرسان زبان انگلیسی که دارای مدارک بین المللی آموزش زبان از جمله Celta، delta، TESOL و TEFL هستند، برای کارفرمایان ترک در اولویت بالاتری قرار دارند. از دیگر مشاغل پرکاربرد در ترکیه فعالیت در سمتهای گردشگری است. این کار نیز نیازمند گذراندن دورههای تور لیدری است تا شانس بالاتری برای تایید توسط کارفرما وجود داشته باشد.
مشاغلی که مربوط به امور دانشجویی باشد مانند آموزش دروس، انتقال تجربیات، کلاس یوس و غیره درسی هم میتوانند انتخاب مناسبی باشد.
سخن پایانی
در این مقاله در رابطه با شرایط کار حین تحصیل در ترکیه صحبت کردیم. در صورتی که تمایل به کار و تحصیل در ترکیه را دارید؛ حتما به موارد ذکر شده در این مقاله توجه داشته باشید و با کارشناسان ما مشورت کنید. امیدواریم که این مقاله برای شما مفید واقع شده باشد.