بسیاری از افراد احساس میکنند که تحصیل در یک کشور خارجی تنها با داشتن مدرک کارشناسی به بالا امکان پذیر است. در صورتی که در کشور ترکیه، بسیاری از افراد بعد از اخذ مدرک دیپلم در کشور خود میتوانند درخواست صدور اقامت تحصیل را داشته باشند. هزینه تحصیلی مناسب نسبت به کشورهای اروپایی، نزدیکی به ایران و امکان تحصیل به زبان انگلیسی باعث شده است که کشور ترکیه بیشتر از قبل در خصوص مکانی برای ادامه تحصیل انتخاب شود. امروزه ترکیه به عنوان دومین کشور مطرح دنیا در خصوص دسترسی به تحصیلات عالی، توانسته است جایگاه مناسبی را برای ادامه تحصیل به خصوص با مدرک تحصیلی پایه بدست آورد.
مهمترین شرایط لازم برای تحصیل در ترکیه با مدرک دیپلم
داشتن یکسری از ویژگیها ملاک اصلی انتخاب و تایید برای ادامه تحصیل با مدرک دیپلم در کشور ترکیه میباشد.از جمله این ویژگیها میتوان به شروط زیر اشاره نمود.
نمرات بالا
حداقل نمره تحصیلی فرد در مقطع دیپلم باید 15 باشد. البته برخی از دانشگاههای ترکیه با توجه به رتبه بندی خود ممکن است درخواست معدلهای تحصیلی بالاتری را داشته باشند.
شرکت در آزمون ورودی دانشگاهها
دانشگاههای دولتی و برخی از دانشگاههای خصوصی کشور ترکیه برای ادامه تحصیل با مدرک دیپلم، اقدام به برگزاری برخی از آزمونها نظیر یوس میکنند. موفقیت در این آزمونها باعث میشود که افراد امکان تحصیل در ترکیه با دیپلم را بدست آورند.
مدرک زبان
پذیرش در دانشگاههای ترکیه با مدرک دیپلم نیازمند داشتن گواهی معتبر زبان میباشد. چنانچه به دنبال تحصیل در یک دانشگاه با زبان ترکی باشید، به مدرک آزمون تومر نیاز دارید. اگر برای ادامه تحصیل در ترکیه با مدرک دیپلم، به دنبال جذب توسط دانشگاههای انگلیسی زبان باشید، به مدرک زبان انگلیسی معتبر مثل تافل نیاز دارید.
آزمونهای لازم برای تحصیل با مدرک دیپلم در ترکیه
آزمونهای مختلفی در کشور ترکیه قبل از ورود به دانشگاه برگزار میشود. این آزمونها که مشابه کنکور داخلی میباشند، باعث میگردد که افراد دارای تراز بالاتر در شاخصههای علمی، بتوانند در دانشگاههایی با رتبه بالاتر تحصیلات خود را ادامه دهند.
آزمون YOS
افرادی که در آزمون یوس شرکت میکنند باید به 100 سوال 5 گزینهای پاسخ دهند. این سوالات مجموعهای از هوش، ریاضی و مهارتهای زبان ترکی میباشد. چنانچه برای تحصیل در ترکیه با مدرک دیپلم در خصوص رشتههای پزشکی و یا دندانپزشکی اقدام کنید، باید در آزمون یوس 90 درصد سوالات را به درستی پاسخ دهید. بدست آوردن امتیاز بالا در آزمون یوس باعث میشود که افراد بتوانند بورسیه برای تحصیلات رایگان در ترکیه با مدرک دیپلم را اخذ نمایند.
آزمون SAT
این آزمون که 7 بار درطول سال برگزار میگردد، به زبان انگلیسی بوده و دارای دو نوع از سوالات عمومی و موضوعی میباشد. مبنای سوالات آزمون SAT در مورد ریاضی، درک مطلب و نگارش بوده و بخشی از سوالات به صورت تستی و بخش دیگر آن باید به صورت تشریحی پاسخ داده شود. دانشجویانی که موفق به اخذ قبولی در این آزمون شوند، میتوانند در دانشگاههای انگلیسی زبان ترکیه، تحصیلات خود را ادامه دهند.
آزمونهای زبان برای تحصیل با مدرک دیپلم
چنانچه برای ادامه تحصیل کشور ترکیه را انتخاب کردهاید باید مدرک قبولی در زبان ترکی و یا انگلیسی را داشته باشید. درغیر این صورت، باید افراد قبل از انجام آزمونهای ورودی دانشگاهها در یکی از انواع دورههای زبان آموزی شرکت کنند.
آزمون TOMER
در دوره TOMER سطح زبان ترکی استانبولی دانشجویان بررسی میشود. این آزمون مانند آزمون تافل و آیلتس بوده و مدرک آن دارای اعتبار بالایی در دانشگاههای ترکیه میباشد. این آزمون جز الزامات ورود به دانشگاههای ترکیه که به زبان ترکی تدریس میکنند، میباشد.
آزمون تافل
این آزمون که مهارت چهارگانه متقاضیان را بررسی میکند، جز جدایی ناپذیر برای پذیرش در دانشگاههای ترکیه با زبان تدریس انگلیسی است.
آزمون آیلتس
این آزمون که به دو صورت آکادمیک و جنرال برگزار میگردد، نوع دیگری از مدارک لازم برای اخذ پذیرش در دانشگاههای ترکیه میباشد. متقاضیان پذیرش در دانشگاههای ترکیه با مدرک دیپلم، چنانچه به دنبال ادامه تحصیل در یکی از دانشگاههای انگلیسی زبان در ترکیه باشند، باید یکی از مدارک تافل و یا آیلتس را اخذ نمایند.
شرط سنی جذب دانشجو با مدرک دیپلم در ترکیه
کشور ترکیه برای ادامه تحصیل با مدرک دیپلم، شرط سنی خاصی ارائه نکرده است. منتها بعضی از دانشگاهها برای جلوگیری از ایجاد فاصله زیاد سنی بین دانشجویان، بازه 17 الی 21 سال را برای ادامه تحصیل در مقطع کارشناسی مجاز میدانند.
مدارک لازم برای تحصیل در ترکیه با مدرک دیپلم
- مدرک دیپلم ترجمه شده به زبان انگلیسی یا ترکی
- پاسپورت دارای 6 ماه اعتبار
- عکس پرسنلی
- مدرک اخذ شده در زمینه زبان ترکی یا انگلیسی
- ریز نمرات تحصیلی
- رزومه فردی
- گواهی و مدارک اخذ شده از آزمونها یا پژوهشها در دوران تحصیلی
- رسید پرداخت هزینه بررسی مدارک متقاضی
هزینه تحصیل در ترکیه با مدرک دیپلم
هزینه تحصیل در ترکیه منوط به مدت زمان حضور دانشجویان در کشور ترکیه میباشد. برای اخذ مدرک کارشناسی، افراد به مدت 4 سال در این کشور حضور داشته و هر سال بین 250 الی 1000 دلار بسته به خوابگاه و رشته تحصیلی باید به عنوان شهریه خود در نظر بگیرند.
در کنار شهریه تحصیلی، هزینه زندگی در کشور ترکیه به صورت میانگین بین 350 الی 500 دلار تعیین میشود. اگر فرد در دانشگاههای بین الملل و یا دانشگاههای انگلیسی زبان تحصیل نماید، باید در حدود 450 الی 1500 دلار را به عنوان شهریه خود در نظر بگیرد.
اسناد مهم برای درخواست پذیرش تحصیلی با مدرک دیپلم
هر دانشگاه و رشته تحصیلی که فرد برای ادامه تحصیل خود انتخاب کند، نیازمند یکسری شرایط و مدارک در خصوص تایید پذیرش تحصیلی در دانشگاه مربوطه میباشد. ارسال یکسری مدارک به صورت معین در بین تمامی رشتهها یکسان است. با این حال در صورت نیاز به سایر مدارک، میتوان از وب سایت دانشگاه مورد نظر، مدارک درخواستی را مطالعه و جمع آوری نمود.
ارائه فرم درخواست
متقاضیان تحصیل در ترکیه با مدرک دیپلم، باید پس از انتخاب رشته و دانشگاه مورد نظر، با ورود به سایت این دانشگاه، درخواست پذیرش دانشجوی خارجی را تکمیل و مدارک مورد نیاز را ارسال نمایند.
ارائه مدرک دیپلم
چنانچه تحصیلات دوران دبیرستان خود را گذرانده باشید، باید مدرک دیپلم خود را به صورت زبان انگلیسی و یا ترکی ترجمه و برای آنها به همراه فرم درخواست پذیرش تحصیلی ارسال نمایید.
ارائه ریز نمرات
ارائه ریز نمرات 3 سال آخر مقطع دبیرستان افراد برای پذیرش دانشجویان خارجی در کشور ترکیه اهمیت دارد. این ریزنمرات نیز باید به زبان انگلیسی و یا ترکی با توجه به دانشگاه مورد نظر در ترکیه ترجمه و ارسال شوند.
گواهی تمکن مالی
فرد برای درخواست پذیرش خود در دانشگاههای ترکیه باید پرینت حساب خود و یا والدین خود را در خصوص تضمین امنیت مالی دانشجو به دانشگاه مورد نظر ارسال کند. میزان ضمانت لازم برای هر دانشگاه بر مبنای تصمیم مجلس مرکزی دانشگاه مشخص میگردد. افرادی که دارای بورسیه تحصیلی از دانشگاه مورد نظر باشند، نیازی به ارائه پرینت حساب مالی خود ندارند.
بورسیه پزشکی در ترکیه با مدرک دیپلم
شاید برای بسیاری از افراد تحصیل در رشته پزشکی با مدرک دیپلم در ترکیه دور از انتظار باشد. با این حال با انجام برخی از شروط و قبولی در آزمونهای لازم، میتوان درخواست پذیرش در رشته پزشکی و حتی بورسیه در این رشته را بدست آورد.
شرایط تحصیل در ترکیه با مدرک دیپلم در رشته پزشکی
- داشتن مدرک ترجمه شده دیپلم به زبان انگلیسی و ترکی
- قبولی با نمره بالاتر از 70 در آزمون یوس در دانشگاههای ترکی و یا آزمون SAT برای دانشگاههای انگلیسی زبان
- داشتن مدرک قبولی در آزمونهای زبان
اخذ بورسیه تحصیلی پزشکی با مدرک دیپلم در ترکیه
معمولا گرفتن بورسیه در رشته پزشکی با مدرک دیپلم بعد از گذشت دو ترم امکان پذیر است. چنانچه دانشجویان رشته پزشکی در دانشگاههای ترکیه دارای نمرات بالا در ترم یک و دوم خود باشند، میتوانند درخواست بورسیه خود را به دانشگاه ارسال نمایند. تعداد افراد قابل بورسیه در دانشگاهها به علت محدودیتهای مالی، کم میباشد.
تمامی دانشگاههای ترکیه امکان بورسیه تحصیلی را ندارند. در خصوص امکان بورسیه در رشته پزشکی، باید از اساسنامه دانشگاه مورد نظر در مورد آن مطالعه نمود.
اعتبار پزشکی اخذ شده با مدرک دیپلم در ترکیه
بسیاری از دانشگاههای ترکیه در رشته پزشکی، مورد تایید وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی ایران میباشند. با این حال چنانچه مدرک پزشکی از سایر دانشگاههای کشور ترکیه اخذ شود، میتوان در خصوص دروس مورد نیاز، معادل سازی واحدها را انجام داده و مدرک پزشکی خود را رسمی کنید. در زیر تعدادی از دانشگاههای مورد تایید وزارت بهداشت را برای شما ذکر میکنیم.
- دانشگاه فنی خاورمیانه
- دانشگاه کوچ
- دانشگاه فنی استانبول
- دانشگاه استانبول
- دانشگاه آنکارا
- دانشگاه حاجت تپه
- دانشگاه بیلکنت
- دانشگاه بغازیچی
- دانشگاه سابانچی
- دانشگاه اژه
- دانشگاه قاضی
جمع بندی
در این مقاله سعی شد تا در مورد کم و کیف تحصیل در کشور ترکیه با مدرک دیپلم با شما عزیزان صحبت کنیم. ترکیه به عنوان یکی از مطرحترین کشورها در زمینه تحصیلات عالی با قیمت مناسب و با توجه به شرایط مناسب مالی به نسبت کشورهای اروپایی و امکان معادل سازی آسان مدرک اخذ شده از دانشگاها با وزارتخانههای کشور، به عنوان یک موقعیت جذاب در بین ایرانیان شناخته میشود. بسیاری از والدین که به دنبال پیشرفت فرزندان خود در زمینه تحصیلات علمی هستند، میتوانند در خصوص ادامه تحصیل فرزند خود در کشور ترکیه، بررسی لازم را انجام داده و در صورتی که در این زمینه سوالی داشته باشند میتوانند آن را با ما در میان بگذارند.